Twee jaar na zijn futuristische Metropolis, in 1929, bewerkte Fritz Lang een roman van zijn vrouw om Frau im Mond te maken – een prent die beschouwd wordt als de eerste ‘echte’ sciencefiction film. Het was meteen ook de eerste film die ruimtereizen en het concept van meertrapsraketten aan een breed publiek voorstelde.

Niet alleen sciencefiction, maar ook drama en romantiek vormen de bouwstenen van deze film. Professor Manfeldt en wetenschapper Wolf Helius delen een passie voor ruimtereizen, en geloven dat er goud is op de maan. Hun plannen om dit te bewijzen en een reis naar de maan te ondernemen stuiten echter op hoongelach. Maar ze zetten door en de expeditie komt er toch – hoewel de plannen in gevaar komen door leugens en verraad, en rivaliserende romantische gevoelens voor Friede, de assistente van Helius.

Lang riep de hulp in van echte ruimte-experts, en veel van de technische details werden later ook in de echte ruimtevaart gebruikt. Timothy Brock schreef een nieuwe soundtrack bij dit futuristische pareltje.

Programma

Frau im Mond (1929)

Fritz Lang, regisseur
Timothy Brock, muziek (2017)

praktisch