Zijn woeste persoonlijkheid komt in Beethovens Vioolconcerto gedoseerd naar boven. Geen virtuoos spektakel maar ingehouden, haast romantische thema’s maken dit ‘’s werelds mooiste vioolconcert’. Of, zoals topsolist Nikolaj Szeps-Znaider het verwoordt: “the bible in a violinist’s concert repertoire.”


Tonen dat er ook vandaag de dag nog symfonische meesterwerken geschreven worden is de missie van CffOR (Centre for Future Orchestral Repertoire). En het oeuvre dat Guillaume Connesson bij elkaar aan het schrijven is valt daar ongetwijfeld onder: zo bleek de Deutsche Grammophon-opname die Brussels Philharmonic en Stéphane Denève rond zijn werk maakte zo populair dat er een vervolg komt. Met Flammenschrift schreef hij een ‘muzikaal portret van Beethoven’: een intense en ziedende partituur met amper ingehouden energie.

Romantiek ten top dan, met Prokofievs Roméo et Juliette. Stéphane Denève maakte een heel eigen versie van de suite, die overigens ook voor Deutsche Grammophon opgenomen werd. “Ik heb mij altijd heel nauw verbonden gevoeld met de muziek van Prokofiev. Het is dan ook heerlijk om samen met de musici van Brussels Philharmonic onze eigen romantische visie op dit werk te geven, een visie die het gevoel en de verbeeldingskracht aanspreekt.”

met de steun van de Belgische taxshelter via Belga Films Fund

Programma

Guillaume Connesson • Flammenschrift (2012)
Ludwig van Beethoven • Konzert für Violine und Orchester in D-Dur, op. 61
Sergei Prokofiev • Roméo et Juliette

praktisch