Zorgvuldig verlicht, versterkt en gemixt in quadrafonie. Dit concert is meer dan de som van zijn delen. In vier nauw met elkaar verbonden scènes komt een palet aan gevoelige ideeën naar boven die aansluiten bij brandend actuele thema’s: de plaats van de mens op aarde, de leugen die hij zichzelf voorhoudt, een onderhuids defaitisme, en de lofzang op de schoonheid van de wereld.

De kern van de avond is Tehillim, het onbetwiste meesterwerk van Steve Reich. Hij brengt de complexe ritmes van een Hebreeuwse gebed samen met een repetitief en hypnotiserend instrumentaal weefsel - een magisch evenwicht.


Drie instrumentengroepen schetsen in The Unanswered Question van de Amerikaanse componist Charles Ives een kosmisch landschap. Terwijl de strijkers het eeuwige zwijgen van de oneindige ruimte verklanken, vraagt een trompet zich af wat de zin van het leven is. Enkele houtblazers proberen een antwoord te formuleren, maar komen niet verder dan het ridiculiseren van de vraag.

Proverb en Tehillim zijn twee composities van de minimalistische componist Steve Reich waarin tekst een bijzonder belangrijke rol speelt. Waar in het werk Proverb zijn levenslange fascinatie voor de Oostenrijkse filosoof Ludwig Wittgenstein tot uiting komt, daar onderzoekt Steve Reich in het vierdelige werk Tehillim aan de hand van enkele psalmfragmenten zijn joodse wortels.

Voor zijn compositie The Sinking of the Titanic baseerde de Engelse componist Gavin Bryars zich op het verhaal dat de muzikanten die op de RMS Titanic de passagiers moesten vermaken, tijdens het zinken van het schip, gewoon bleven doorspelen. Gavin Bryars laat de strijkers de hymne die de muzikanten zouden hebben gespeeld, eindeloos herhalen. In toenemende mate bedelft hij deze melodie onder morsesignalen, vervreemdende klankeffecten en zelfs interviews van overlevenden. Zo lijkt het alsof de bandleden steeds verder wegzinken in de dieptes van de oceaan.

Programma

Charles Ives
The Unanswered Question (1908)

Steve Reich
Proverb (1995)

Gavin Bryars
The Sinking of the Titanic (1972)

Steve Reich
Tehillim (1981)

ℹ️ CONCERT ZONDER PAUZE (70')

met
Lore Binon, Kaoli Isshiki & Hyeyoung Kim, Els Mondelaers, Kevin Skelton & Andreas Halling, zang
Alexandre Fostier, geluidstechniek

ontdek meer

tehillim

Kom alvast in de stemming en ontdek Tehillim in deze live-uitvoering door Ictus.

beluister tehillim live

Reich + Bach

Steve Reich vertelt hoe Bach zijn meesterwerk Tehillim beïnvloedde.

bekijk de video

Gavin Bryars

Luistertip: de originele versie van Gavin Bryars op het label ‘Obscure Records’ van Brian Eno, 1975.

luister

praktisch

🎟️🎫 €37 > €11,5

Zaal: Concertgebouw Brugge

Locatie: ’t Zand 34 | 8000 Brugge
Telefoon: +32 70 22 12 12
Online: www.concertgebouw.be

veiligheidsmaatregelen Concertgebouw Brugge

koop tickets