L’oiseau de feu, een muzikaal avontuur met in de hoofdrol een oogverblindende vuurvogel - die als een ware feniks uit vuur en as weet te herrijzen en het kwade verslaat. Misschien niet zo baanbrekend en radicaal vernieuwend als Petrouchka (of later Le Sacre), maar de sprekende muziek bij het betoverende (en spannende) sprookje bezorgde Igor Stravinsky zijn eerste grote triomf in Parijs.

Het wonderlijke spel van rijke orkestkleuren en sprekende effecten werd meteen warm onthaald door het publiek. En ook het romantische verhaal deed zijn duit in het zakje: de held die het kwade overwint en aan het slot met zijn geliefde aan een lang en gelukkig leven begint, paste bij de smaak en verwachtingen van concertgangers een eeuw geleden.

« Notez-le bien. C’est un homme à la veille de la gloire. »
- Sergej Diaghilev

Met de opdracht voor dit ballet zorgde Sergej Diaghilev niet alleen voor de lancering van Stravinsky’s carrière, maar voor de creatie van een wonderlijke werk dat tot op vandaag één van Stravinsky’s meest uitgevoerde en populaire composities is.

Claude Debussy
Syrinx
solist: Lieve Schuermans, fluit

Olivier Messiaen
Oiseaux Exotiques
solist: Jan Michiels, piano

Igor Stravinsky
Le Chant du Rossignol / L’Oiseau de feu (1919)

ℹ️ CONCERT ZONDER PAUZE (75')
ℹ️ dit concert wordt rechtstreeks uitgezonden op Klara Live
Stravinsky maakte 3 verschillende suites: in 1911, 1919 en 1947 - ontdek ze allemaal:

ontdek meer

victoria & albert museum

Ontdek de online ‘Diaghilev and the Ballet Russes’ collectie van het Victoria & Albert Mmuseum in Londen.

bezoek de online collectie

symfomania! (8+)

Tekenen, spelen, zingen, luisteren... en vooral genieten van Stravinsky’s Vuurvogel! Ontdek deze leuke handleiding voor jonge muzikale doe-hoe-zelvers.

download symfomania! diy

wolfgang

Dé gratis smartphone app voor live muziek. Terwijl het orkest speelt, vertelt Wolfgang wat je – precies op dat moment – hoort in de muziek.

download de wolfgang app

ballet

Bekijk het volledig ballet in de originele choreografie van Michel Fokine en decor geïnspireerd op de originele ontwerpen van Leon Bakst en Alexander Golovin.

bekijk het ballet

componist dirigeert

Stravinsky aan het werk als dirigent: geniet van zijn eigen uitvoering van L'Oiseau de feu.

bekijk het concert

🎟️🎫 €41 > €5