Brussels Philharmonic | Martin Helmchen

Martin Helmchen

That you need not be a showman to leave an indelible impression is clearly demonstrated by Martin Helmchen.

Net als zoveel andere toptalenten ontdekte de jonge Martin de wondere wereld van de piano al vroeg. Op zijn zesde startte hij met lessen, later studeerde hij aan gerenommeerde scholen in Duitsland, en hij won op zijn twintigste al verschillende prestigieuze wed strijden. “Ik vind virtuositeit gewoon erg leuk!” Toch stapt hij nooit in de val om zijn publiek te imponeren met louter snelheid en vindingrijke truukjes – wat voor hem telt is een doordachte interpretatie vol muzikaliteit en subtiliteit. En daar ligt zijn aantrekkingskracht: in die opmerkelijke combinatie van pretentieloos en expressief spel, perfect in balans met zijn inzicht en intuïtie.

His tone control, refined dynamics and the way in which he utterly masters the rhythm leave you speechless
Le Devoir
The world isn’t short of brilliant concert pianists, but he stands out even in that remarkable crowd.
Washington Post

Helmchen has a remarkable combination of an unpretentious and expressive style of playing, perfectly in balance with his insight and intuition.

For that insight, he delves into literature: “A musical work that is like a riddle can suddenly be unravelled by a simple sentence in a letter or book. The life world of a nineteenth-century composer is very different from ours today, and I want to understand what they sought to express.”

Together with his wife, Marie-Elisabeth Hecker, Helmchen is also active in the work of the Music Road Rwanda project, which was launched by his wife.

www.music-road-rwanda.de
www.martin-helmchen.de

Om zijn inzicht te scherpen duikt Helmchen de literatuur in, om zo dichter bij een componist en zijn werk te komen. “Een muziekstuk dat een raadsel lijkt, kan plots ontrafeld worden door een simpele zin in een brief of een boek. De leefwereld van een componist in de 19de eeuw verschilt enorm van de onze vandaag. Ik vind het cruciaal om op allerlei manieren dichter bij hen te komen, om te begrijpen wat ze wilden uitdrukken.”

Dat hij ook met twee benen in de maatschappij van vandaag staat, bewijst het project Music Road Rwanda, dat hij samen met zijn vrouw Marie-Elisabeth Hecker lanceerde.