“Hoe komt het toch dat de Griekse violist Leonidas Kavakos zo’n vlekkeloze klank heeft, zo’n articulatie en muzikaliteit, en toch dat rauwe, menselijke kantje in zijn spel houdt?” vroeg een journalist zich af bij het recenseren van Kavakos’ opname van het Brahms Vioolconcerto in 2013.

Vijf jaar later blijft het antwoord hetzelfde: Leonidas Kavakos is een uitzonderlijk talent.

Léonie Sonning Music Prize

Gedreven, passioneel, intens, virtuoos – het is deze mix van capaciteiten die hij hem zijn wereldwijde erkenning bezorgt. Of zoals de jury het verwoordde bij de uitreiking van de prestigieuze Léonie Sonning Music Prize in 2017:
“Zijn sterke persoonlijkheid, virtuositeit en de eerlijke, directe manier van spelen maken van hem een artiest van een zeldzaam niveau.” Met de prijs kwam Kavakos naast grootheden als Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovich en Miles Davis te staan.

Klassiek vs. folk

De Griekse Kavakos kreeg zijn eerste vioollessen van zijn vader, en vindt het nog steeds jammer dat die hem een klassieke opleiding gaf en de kneepjes van het folk viool-spelen achterwege liet. Hij wil dan ook de spontaniteit uit de volksmuziek laten samensmelten met de discipline van de klassieke traditie.

Kunst als kosmische kracht

Over die unieke combinatie van absolute controle en wilde passie in zijn spel is intussen al veel geschreven. “Kunst gaat verder dan een goed concert of een mooi museum,” zegt Kavakos. “De creaties die we bewonderen vertegenwoordigen een enorme kosmische kracht, die enkele uitverkorenen met veel charisma wisten te vatten om zo de rest van ons te vormen en te inspireren.”

Hij wordt dan ook boos bij het lezen over een zoveelste plan om te snoeien in cultuursubsidies. “Ik voel me persoonlijk beledigd – niet als artiest, maar als mens – als regeringen overal ter wereld kunst als een vorm van luxe behandelen.”

Passie voor Brahms

Dezelfde passie komt naar boven als Kavakos over Brahms spreekt. “Brahms spelen is als samenzijn met een geweldig persoon. Zijn muziek is een fenomenale bron van wijsheid en energie.” Het Vioolconcerto is voor hem één lange reis vol drama, bezinning en schoonheid. “Brahms stuurt de viool hoog de hemel in, als de stem van een engel.”

Viool 'geek'

Leonidas Kavakos is ook een echte viool ‘geek’. Op dit moment speelt hij op de ‘Willemotte’ Stradivarius viool uit 1734, maar hij heeft ook verschillende nieuw gebouwde violen.

www.leonidaskavakos.com

Info concert