Brussels Philharmonic | Brussels Philharmonic | Kazushi Ono,…

Opus Klassik 2019

De jaarlijkse Opus Klassik Awards (voorheen Echo Klassik) werden gisteren uitgereikt in Berlijn. Onze Warner Classics cd 'Nino Rota: works for harp' opgenomen met Anneleen Lenaerts kreeg de prestigieuze Duitse vakprijs in de categorie 'Klassik ohne Grenzen'.

Beluister het album

Dit is hoe Nino Rota wenste herinnerd te worden: doorheen pure emoties, voorzien van een vleugje nostalgie, optimisme, en een gezonde portie humor. Wat is er mooier dan een publiek in een oprecht emotioneel verhaal mee te nemen, en het een moment van pure blijdschap te bezorgen? Voor mij is dat zijn belangrijkste muzikale boodschap.
Anneleen Lenaerts

In 2019 is het 40 jaar geleden zijn dat Nino Rota overleed. De Italiaanse componist werd wereldberoemd met zijn onvergetelijke scores bij films als Fellini’s La dolce vita, La strada en 8½, Visconti’s Il gattopardo, Coppola’s The Godfather, Zeffirelli’s Romeo and Juliet, en Vidor’s War and Peace.

De Belgische harpiste Anneleen Lenaerts – sinds 2010 eerste harpsolo bij de Wiener Philharmoniker – wijdt haar album volledig aan Nino Rota. Anneleen kreeg krijgt hiervoor het gezelschap van fluitist Emmanuel Pahud en het Brussels Philharmonic onder leiding van dirigent Adrien Perruchon. Hoofdgerecht is Rota’s Harpconcerto uit 1947 is het hoofdwerk, en wordt gevolgd door de Sonate voor fluit en harp uit 1937, en de Sarabande & Toccata voor harp uit 1945. Tot slot speelt Anneleen vijf van Rota’s bekendste filmthema’s, in een arrangement van Daniel Cappelletti voor harp en strijkorkest. De cd kwam uit op vrijdag 29 maart bij Warner Classics.