Brussels Philharmonic | Alexandre Kantorow

Alexandre Kantorow

Op 22-jarige leeftijd is Alexandre Kantorow de eerste Franse pianist die de gouden medaille wint op het prestigieuze Tsjaikovski-concours en de Grand Prix.

Of het nu gaat om een concert of een schijf, de critici geven Alexandre Kantorow lovende kritieken. Gegroet door de pers als de "jonge tsaar" van de Franse piano, begon hij al heel vroeg op te treden. Op 16 jarige leeftijd werd hij uitgenodigd om te spelen voor "La Folle Journée" in Nantes en Warschau met de Sinfonia Varsovia en sindsdien heeft hij met vele orkesten gespeeld. Hij treedt regelmatig op met Valery Gergiev en het Mariinsky Orchestra.

Alexandre speelde in grote concertzalen zoals het Koninklijk Concertgebouw van Amsterdam, het Konzerthaus Berlijn, de Philharmonie de Paris, Bozar in Brussel en ook op de meest prestigieuze festivals zoals la Roque d'Anthéron, Piano aux Jacobins, Heidelberg enz.

Alexandre is Liszt gereïncarneerd. Ik heb nog nooit iemand piano horen spelen zoals hij dat doet.
Jerry Dubins, Fanfare Magazine

Zijn BIS-opname 'À la russe' (BIS-2150) heeft vele prijzen en onderscheidingen gewonnen, waaronder Choc de l'Année (Classica), Diapason découverte (Diapason), Supersonic (Pizzicato) en CD des Doppelmonats (PianoNews). Voor BIS heeft hij ook pianoconcerten opgenomen van Liszt (BIS-2100) en Saint-Saëns (BIS-2300), en een recital met onder meer rapsodieën van Brahms, Bartók en Liszt (in voorbereiding). Zijn laatste opname van Saint-Saëns heeft Diapason d'Or & Choc Classica van het jaar ontvangen.

In 2019 werd hij uitgeroepen tot "Muzikale Openbaring van het jaar" door de Beroepskritieke Vereniging. In 2020 werd hij bekroond met twee "Victoires de la Musique Classique": opname van het jaar (Saint-Saëns concerto n°3, 4 & 5) en instrumentale solist van het jaar.

Alexandre heeft gestudeerd bij Pierre-Alain Volondat, Igor Lazko, Franck Braley en Rena Shereshevskaya en hij is een laureaat van de Safran-stichting en Banque Populaire.