Brussels Philharmonic | Jean-Yves Thibaudet, piano

Jean-Yves Thibaudet, piano

Sophistication and suavity, both clarity and freedom
The New York Times

Al meer dan 30 jaar concerteert Jean-Yves Thibaudet over heel de wereld. Hij heeft meer dan 50 albums op zijn naam staan en heeft een reputatie opgebouwd als een van de beste pianisten van vandaag. Hij speelt zowel solo, in kamermuziekverband als met vele gerenommeerde orkesten en heeft een repertoire dat zich uitstrekt van Beethoven en Liszt , over Khachaturian and Gershwin tot hedendaagse componisten als Qigang Chen en James MacMillan. Al van vroeg in zijn carrière begeeft hij zich bovendien graag buiten de gebaande paden van het standaard repertoire, van jazz en opera, tot film, mode en beeldende kunst.

In zomer 2018 tourde hij door Taiwan, China, en Zuid-Korea met Michael Tilson Thomas en Carnegie Hall's National Youth Orchestra. Zijn passie voor educatie en jong muzikaal talent leidde tot zijn aanstelling als de eerste Artist-in-Residence aan de Colburn School in Los Angeles. De school heeft zijn residentie verlengd met drie seizoenen en bovendien de Jean-Yves Thibaudet Scholarships in het leven geroepen de muziekstudenten van alle instrumenten te helpen.

Als een van de meest vooraanstaande vertolkers Bernstein's Age of Anxiety, blijft Thibaudet dit werk in concert brengen over heel de wereld, onder meer met Baltimore Symphony Orchestra onder leiding van Marin Alsop op de BBC Proms, en met Los Angeles, Brussels Philharmonic en Detroit Symphony Orchestra.

In 2018-19 gaat hij op tournee met Midori met een programma van Schumann, Fauré, Debussy en Enescu, met Lisa Batiashvili en Gautier Capuçon, brengt hij de première van Richard Dubugnon's Eros Athanatos met Gautier Capuçon en West Australian Symphony Orchestra, Antwerp Symphony Orchestra en Orchestre Philharmonique de Radio France. Met Cleveland Orchestra en Iceland Symphony Orchestra speelt Thibaudet een van zijn lijfstukken: James MacMillan's Piano Concerto No. 3. Andere hoogtepunten dit seizoen zijn Messiaen's Turangalîla-Symphonie met Marin Alsop en Baltimore Symphony Orchestra, en vervolgens met Susanna Mälkki en Los Angeles Philharmonic. Ook speelt hij Saint-Saëns’ Vijfde Pianoconcerto met Kent Nagano en Montreal Symphony Orchestra in de Elbphilharmonie Hamburg, Philharmonie Essen, en Berliner Philharmonie

Thibaudet’s discografie is onderscheiden met twee Grammy nominaties, de Preis der Deutschen Schallplattenkritik, de Diapason d’Or, de CHOC du Monde de la Musique, de Edison Prijs, en meerdere Gramophone Awards. In 2017 he verscheen zijn door de pers bejubelde opname van Bernstein's Age of Anxiety met Baltimore Symphony Orchestra en Marin Alsop, met wie hij al eerder Gershwin opnam (Rhapsody in Blue, variaties op I Got Rhythm, en het Concerto in F). In 2016, ter ere van de 150ste geboortedag van Erik Satie, bracht Decca een cd-box uit met diens integrale piano solo werk uitgevoerd door Thibaudet, die bekend staat als een van de beste Satie vertolkers van deze tijd. In 2007 kwam zijn cd uit met Saint-Saëns Piano Concerti no. 2&5, die hij heeft opgenomen met Orchestre de la Suisse Romande onder leiding van Charles Dutoit. Deze cd werd bekroond met een Grammy nominatie. Ook in 2007 bracht Thibaudet het album Aria—Opera Without Words uit met transcripties van opera arias. Daarnaast heeft Thibaudet twee jazz-albums uitgebracht onder de titels Reflections on Duke: on Jean-Yves Thibaudet Plays the Music of Duke Ellington en Conversations With Bill Evans.

Thibaudet heeft ook veel impact op de wereld van mode, film en filantropie. Hij speelde de soundtrack in voor Robin Swicord’s Wakefield (muziek van Aaron Zigman). Thibaudet is ook te horen in de soundtrack van Atonement (de met een Oscar-bekroonde muziek van Dario Marianelli), Pride and Prejudice en Extremely Loud & Incredibly Close (muziek van Alexandre Desplat). In 2004 was hij voorzitter van de prestigieuze benefietveiling Hospices de Beaune. De concertkledij van Thibaudet wordt ontworpen door Dame Vivienne Westwood.

Jean-Yves Thibaudet werd geborenis in Lyon geboren, kreeg zijn eerste pianolessen op vijfjarige leeftijd en gaf zijn eerste concert toen hij pas zeven jaar oud was. Op twaalfjarige leeftijd werd hij toegelaten tot het Parijse Conservatorium waar hij studeerde bij Aldo Ciccolini en Lucette Descaves. Toen hij vijftien was won hij de Premier Prix du Conservatoire en drie jaar later was hij de winnaar van de Young Concert Artists Auditions in New York. Hij is meermaals onderscheiden, onder andere met een Victoire d’Honneur, een Franse prijs voor zijn hele oeuvre en carrière en tevens de grootste eer die gegeven kan worden door de Victoires de la Musique. In 2010 werd hij opgenomen in de Hollywood Bowl of Fame. Thibaudet werd in 2012 benoemd tot Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres.

www.jeanyvesthibaudet.com