Brussels Philharmonic | Jun Märkl

Jun Märkl

Conducting wizard
Classic FM

Jun Märkl bouwde als dirigent een stevige reputatie op in het Duitse repertoire en de Franse impressionisten. In 2021 is hij aangesteld als muziekdirecteur van Malaysian Philharmonic Orchestra, artistiek adviseur van Taiwan National Symphony Orchestra en vaste gast-dirigent van het Residentieorkest Den Haag.

Märkl werkt regelmatig samen met de staatsopera’s van Wenen, Berlijn, München, Dresden en Metropolitan Opera. Daarnaast was hij eerder muziekdirecteur van Orchestre National de Lyon (2005-2011), MDR Sinfonieorchester Leipzig (2007-2012) en Orquesta Sinfónica de Euskadi (2014-2017). Als gast-dirigent stond hij aan het hoofd van vele gerenommeerde orkesten in Noord-Amerika, Azië, Australië, Nieuw-Zeeland en Europa. In 2012 werd Mârkl geëerd met een titel als Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres van het Franse Ministerie van Cultuur.

Zijn discografie omvat meer dan 50 cd’s, waaronder de integrale symfonieën van Schumann met NHK Symphony Orchestra, Mendelssohn en Wagner met het MDR Sinfonieorchester, en Ravel en Messiaen met Lyon, alsook een door de pers bejubelde cyclus van 9 cd’s met muziek van Debussy. Binnenkort verschijnt een cyclus met de muziek van Saint-Saëns, Richard Strauss en Hosokawa.

Märkl werd geboren in München als zoon van een Duitse violist en Japanse moeder. Hij studeerde viool, piano en directie aan de Musikhochschule in Hannover, en vervolgens directie bij Sergiu Celibidache in München en Gustav Meier in Michigan. In 1986 won hij de directie-wedstrijd van de Deutsche Musikrat en een jaar later een studiebeurs van het Boston Symphony Orchestra om in Tanglewood te studeren bij Leonard Bernstein en Seiji Ozawa.