Brussels Philharmonic | Liebrecht Vanbeckevoort

Liebrecht Vanbeckevoort

A really splendid artist! Mature, imaginative and authoritative.
Jerome Lowenthal, The Juilliard School, New York

Liebrecht Vanbeckevoort (°1984) is voortrekker van een nieuwe generatie Belgische pianisten. Hij vervolmaakte zich tussen 2002 en 2009 achtereenvolgens bij gerenommeerde pedagogen als Jan Michiels (Brussel), Menahem Pressler (Bloomington), Russell Sherman (Boston) en Elissó Wirssaladze (München). Momenteel is Liebrecht Vanbeckevoort zelf als gastprofessor piano verbonden aan de LUCA School of Arts in Leuven. Zijn grote doorbraak op de internationale concertpodia kwam er in 2007: toen werd hij laureaat van de befaamde Koningin Elisabethwedstrijd waar hij tevens de twee publieksprijzen van VRT/RTBF in ontvangst mocht nemen.

Sindsdien concerteert Liebrecht Vanbeckevoort wereldwijd als ‘Steinway Artist’ op vooraanstaande podia in o.m. de Benelux, Frankrijk, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zwitserland, Polen, Ierland, Italië, Israël, China, Zuid-Afrika, Canada en de Verenigde Staten. Hij was te gast op talrijke muziekfestivals in binnen- en buitenland en was exclusief klassiek artiest tijdens de ‘Night of the Proms’ 2007 in het Sportpaleis van Antwerpen.

Als solist trad Liebrecht Vanbeckevoort op met voortreffelijke orkesten als het Nationaal Orkest van België, Brussels Philharmonic, de Koninklijke Filharmonie van Vlaanderen, het Symfonieorkest van Vlaanderen, Het Kamerorkest Brugge, de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, de Kölner Akademie, het European Union Chamber Orchestra, het Kraków Philharmonic Orchestra, de Anhaltische Philharmonie Dessau, de KZN Philharmonic Orchestra Durban, l’Orchestre National d’Ile de France e.a. onder leiding van dirigenten als Goodwin, Herreweghe, Hrusa, Judd, Levi, Mazzola, Tabachnik, Varga, Weller, Willens en Zollman.

Hij voerde reeds meer dan 30 pianoconcerti live met orkest uit, waaronder het integrale werk van Beethoven (5 pianoconcerti, tripelconcerto, koorfantasie) en verder concerti van o.m. Mozart, Mendelssohn, Chopin, Schumann, Brahms, Saint-Saëns, Tchaikovsky, Rachmaninov en Prokofiev.

Sinds het prille begin van zijn loopbaan, investeert Liebrecht Vanbeckevoort als gepassioneerd en bekwaam kamermusicus in enkele waardevolle samenwerkingsverbanden met collegae met diverse achtergronden. Zo vormt hij een pianoduo met jazz-pianist Jef Neve, waarmee hij reeds tientallen concerten gaf in het kader van hun tournee ‘If Mozart and Monk were brothers’. Als duo worden ze door pers en publiek erg enthousiast onthaald.

Daarnaast werkt Liebrecht Vanbeckevoort regelmatig samen met pianist Severin von Eckardstein, tenor Thomas Blondelle, violiste Ning Kam en de cellisten Justus Grimm en France Springuel. Hij is ook lid van het Roeland Hendrikx Ensemble, een ensemble dat focust op kamermuziek voor klarinet, strijkers en piano. Zijn passie voor kamermuziek vertaalt zich ook in zijn aanstelling als artistiek directeur van het zomerfestival “Klassiek Leeft Meesterlijk” te Knokke-Heist, waar internationaal gereputeerde solisten en chambristen te gast zijn.

Liebrecht Vanbeckevoort is vaak te beluisteren op radio en televisie in binnen- en buitenland en heeft reeds zes cd-opnames op zijn actief. Zo realiseerde hij in 2008 zijn eerste solo-album ‘A Tribute to Felix Mendelssohn’ en in 2009 een 2de solo-album gewijd aan Robert Schumann. Eind 2011 verscheen – in opdracht van Klara – zijn derde cd, gewijd aan Franz Liszt (Et’cetera) met o.m. de twee pianoconcerti i.s.m. Brussels Philharmonic o.l.v. Enrique Mazzola. Deze Liszt-cd werd tevens bekroond door ‘Klassiek Centraal’ met een Gouden Label. Zijn vierde cd, een ‘Lied’-cd, nam hij in 2012 op met tenor Thomas Blondelle. In 2014 volgde dan een vijfde cd, een live-opname van het 3de pianoconcerto van Rachmaninov in Bozar Brussel met de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen o.l.v. Yves Segers. Eind 2015 volgde de release van een zesde cd in samenwerking met het Roeland Hendrikx Ensemble, volledig gewijd aan kamermuziek van Mozart. Deze opnames worden, tesamen met concertuitvoeringen, regelmatig uitgezonden door radio Klara, Musiq’3, Radio 4, Radio France, BBC Radio 3, Classic FM South Africa, e.a. Voor Canvas realiseerde Liebrecht Vanbeckevoort een televisie-opname met piano solo werken van Franz Liszt.

www.liebrechtvanbeckevoort.be