Brussels Philharmonic | Thierry Fischer

Thierry Fischer

Thierry Fischer is muziekdirecteur van Sao Paulo Symphony sinds 2020, en van Utah Symphony sinds 2009. In 2023 ontvangt hij bij laatstegenoemde orkest de titel Music Director Emeritus zal ontvangen. Eerder was hij vaste gast-dirigent van Seoul Philharmonic (2017–2020), chef-dirigent van BBC National Orchestra of Wales (2006–2012), en chef-dirigent van Nagoya Philharmonic (2008–2011).

In recente seizoenen dirigeerde Fischer de symfonische orkesten van Boston, Cleveland, Atlanta en Cincinnati, het Mostly Mozart Festival Orchestra (New York), BBC Symphony, Oslo Philharmonic, Rotterdam Philharmonic, Maggio Musicale Firenze, Salzburg Mozarteumorchester, Orchestre de la Suisse Romande; evenals de kamerorkesten van Zweden en München, Chamber Orchestra of Europe, Orchestra of the Age of Enlightenment en Ensemble Intercontemporain.

Fischer dirigeerde de Utah Symphony op de jaarlijkse componistencyclussen, onder meer rond Mahler, Ives en Nielsen; en hij bracht bejubelde opnames uit van de Eerste en Achtste Symfonie van Mahler (Reference Records), laatstgenoemde met het gerenommeerde Mormon Tabernacle Choir. In 2019 bracht hij een goed ontvangen eerste album uit in een Saint-Saëns symfonieënreeks (Hyperion). Naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van Utah Symphony, bracht Fischer het orkest voor het eerst in 40 jaar naar Carnegie Hall en brachten zij een cd uit met nieuwe muziek geschreven in opdracht van het orkest door Nico Muhly, Andrew Norman, en Augusta Read Thomas.

Tijdens zijn inaugurale concerten in Sao Paolo in 2020, dirigeerde Fischer Beethoven’s Missa Solemnis met het OSESP Orchestra & Chorus. Andere recente hoogtepunten zijn drie concerten met Brussels Philharmonic en Boris Giltburg in Brussel in het kader van Beethovenjaar 2020 (integrale pianoconcerto's), concerten in Southbank Centre met London Sinfonietta en Royal Philharmonic Orchestra, en een streamconcert met London Philharmonic in de Royal Festival Hall in Londen.

Gedurende zijn aanstelling bij BBC National Orchestra of Wales (2006-2012) was Fischer elk jaar te horen op de BBC Proms, en nam hij vele albums op voor Hyperion, Signum en Orfeo. Zijn opname van Frank Martin's Der Sturm (Hyperion) met het Nederlands Radiofiharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor leverde hem in 2012 een ICMA Award op. In 2014 bracht het label Aparte een Beethoven-cd uit van Fischer en London Philharmonic.

Fischer begon zijn muzikale carrière als fluitist in Hamburg en bij de Zurich opera. Zijn carriere als dirigent begon in zijn dertiger jaren toen hij plots mocht invallen voor een zieke collega, en al snel kwam hij op de bok te staan bij het Chamber Orchestra of Europe waar hij aanvoerder fluit was onder Claudio Abbado. He vervolledigde zich als dirigent in Nederland, en werd chef-dirigent en artistiek adviseur van het Ulster Orchestra in 2001.