Brussels Philharmonic | Dennis Russell Davies

Dennis Russell Davies

D90c6625 Davies 2010 2 credit R Winkler

Dennis Russell Davies dirigeert niet alleen opera's en symfonieorkesten, hij is ook pianist en kamermusicus. Zijn vaardigheden bestrijken een breed repertoire van barok tot hedendaagse muziek. Davies wordt dan ook beschouwd als een van de meest vernieuwende en avontuurlijke dirigenten in de klassieke muziekwereld, die met succes het publiek aan beide zijden van de Atlantische Oceaan en in Japan uitdaagt. Hij staat bekend om zijn opwindende en goed gestructureerde concerten en om zijn nauwe werkrelaties met verschillende componisten, zoals Luciano Berio, William Bolcom, John Cage, Philip Glass en Manfred Trojahn.

Na zijn aanstellingen als muziekdirecteur en chef-dirigent in de Verenigde Staten, waagde hij zich aan Europa waar hij een grote carrière opbouwde als muziekdirecteur in gerenommeerde huizen, waaronder de Staatsoper Stuttgart, de Opera Bonn, het Beethovenorchester Bonn, het Wiener Rundfunksymfonieorchester, het Stuttgartkammerorchester en het Sinfonieorchester Basel. Na een lange periode van succes als chef-dirigent van het Landestheater Linz en het Bruckner Orchester Linz opende hij in 2013 het nieuwe Musiktheater Linzer, waar hij de wereldpremière dirigeerde van Philip Glass/Peter Handke's Spuren der Verirrten en Strauss' Rosenkavalier. Sinds 2018 is Dennis Russell Davies artistiek directeur en chef-dirigent van het Brno Philharmonic, met wie hij verschillende opnames heeft gemaakt en heeft opgetreden in Duitsland, Oostenrijk en op het Praagse Lentefestival. In 2020 begon hij zijn ambt als chef-dirigent van het mdr Sinfonieorchester Leipzig. Hij maakt ook nog steeds gastoptredens in de VS en Europa.

Davies, geboren in Ohio in 1944, studeerde piano en directie aan de Juilliard School in New York. Van 1997 tot 2012 was hij hoogleraar directie aan de Universität Mozarteum Salzburg; sinds september 2020 is hij gasthoogleraar aan de Janáček Academie voor Muziek en Uitvoerende Kunsten in Brno. Dennis Russell Davies is sinds 2009 lid van de American Academy of Arts and Sciences, en werd door de Franse regering onderscheiden met het Duitse "Bundesverdienstkreuz", het Oostenrijkse "Ehrenkreuz für Wissenschaft und Kunst", en de titel van "Commandeur des Arts et Lettres". De rijke discografie van Dennis Russell Davies omvat complete opnamen van symfonieën van Anton Brucknern, Philip Glass,... en anderen met zijn vrouw, Maki Namekawa.

👉 Lees hier de volledige biografie