Brussels Philharmonic | Katrien Baerts, sopraan

Katrien Baerts, sopraan

De Belgische sopraan Katrien Baerts staat bekend voor haar krachtige en sensuele stem en haar diepgaande en oprechte interpretatie.

In seizoen 2019/2020 zal Katrien haar debuut maken aan het Théâtre des Champs-Élysées in Parijs en het Konzerthaus Dortmund als Stimme des Falken en Hüter der Schwelle in Die Frau ohne Schatten van Strauss met het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Yannick Nézet-Séguin. Haar concertrepertoire dit seizoen omvat onder meer het beklijvende werk Lonely Child van Claude Vivier op de NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw Amsterdam, een terugkeer naar het WDR Sinfonieorchester met L'icone paradoxale van Grisey in Keulen en Essen en de Grosse Messe in c van Mozart in Leiden. Verder zal Katrien samen met Het Collectief en Maestro Reinbert de Leeuw een vervolg brengen op de ode aan de Tweede Weense School met Schoenberg's Sechs Orchesterlieder en de Altenberg Lieder van Berg. Het seizoen sluit af met een eerbetoon aan de veel te vroeg overleden componist-dirigent Oliver Knussen met zijn Songs for Sue en laatst geschreven compositie O Hototogisu!.

Haar concertrepertoire bevat onder meer het Stabat Mater van Pergolesi, de Johannes Passion en Cantate BWV 202 van Bach, Ein Deutsches Requiem van Brahms, Mahlers 4de Symfonie, Beethovens Incidental Music for Goethe's Egmont, Les Illuminations van Britten en Mysteries of the Macabre van Ligeti, onder meer uitgevoerd met het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest, the BBC Philharmonic Orchestra en het Chamber Orchestra of Europe. Katrien werkte met dirigenten als Richard Egarr, Vladimir Jurowski, Oliver Knussen, Reinbert de Leeuw, Emilio Pomárico en Bas Wiegers. Haar debuut aan het Barbican Center in London met muziek van Birtwistle werd erg enthousiast ontvangen door de pers.

Op de Salzburger Festspiele was Katrien te horen als Sie in Begehren van Beat Furrer en aan De Nationale Opera te Amsterdam maakte ze haar debuut in een nieuwe productie van Lulu. In Tokyo debuteerde ze met House of the Sleeping Beauties van Kris Defoort. Katrien vertolkte verschillende wereldpremières: in het Concertgebouw Amsterdam als Clara in Loevendies opera The Rise of Spinoza evenals de titelrol in Zuidams Suster Bertken. In Jakarta Indonesië creëerde Katrien de titelrol in Prabowo's dans-opera Gandari. Verdere rollen omvatten Pamina in Zauberflöte, Micaëla in Carmen, Amina in La sonnambula, Despina in Così fan tutte, Miss Wordsworth in Albert Herring en Amore en Valletto in l'Incoronazione di Poppea.

Katrien is afgestudeerd aan de Dutch National Opera Academy en was geselecteerd om deel te nemen aan de International Lied Masterclasses door Udo Reinemann en gastdocenten. Ze bereikte de halve finale van de Koningin Elisabeth Wedstrijd en behaalde een masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel voor zowel zang als viool.

www.katrienbaerts.com