Brussels Philharmonic | Tadaaki Otaka

Tadaaki Otaka

De Japanse Tadaaki Otaka is vaste dirigent van de NHK Symphony, Conductor Laureate van BBC National Orchestra of Wales en is recent aangekondigd als chef-dirigent van Osaka Philharmonic Orchestra. In 2015 werd hij benoemd tot Honorary Music Director van Sapporo Symphony na een lange carrière als muziekdirecteur van het orkest. Tevens is hij oprichter en Honorary Conductor Laureate van Kioi Sinfonietta Tokyo. Eerder was hij de vaste gastdirigent van Melbourne Symphony Orchestra (2009-12) en artistiek directeur van New National Theatre in Tokio (2010-14).

Recente hoogtepunten omvatten zijn terugkeer bij Orchestre National d'Ile de France, BBC National Orchestra of Wales, Brussels Philharmonic, Auckland Philharmonia, Royal Philharmonic Orchestra, Tokyo Philharmonic, Sapporo Symphony en NHK Symphony. In 2015 dirigeerde hij een speciaal programma aan de Juilliard School of Music, New York, ter gelegenheid van componist Toru Takemitsu, van wie Otaka een veelgeprezen vertolker is.

Eerdere hoogtepunten zijn onder meer Belshazzar’s Feast met Royal Philharmonic Orchestra, Duruflé’s Requiem en Britten's War Requiem met Melbourne Symphony Orchestra, Mahler’s Symfonie Nr. 6 met Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, speciale concerten ter ere van de 100ste verjaardag van Tokyo Philharmonic Orchestra; Sapporo Symphony's door de vakpers geprezen Europese tournee in 2011, en Belshazzar's Feast op de 2012 BBC Proms met BBC National Orchestra and Chorus of Wales. Ter ere van 40 jaar diplomatieke relaties tussen China en Japan leidde hij NHK Symphony op een tournee door China. In 2015 was hij lid van je jury van de prestigieuze Malko Conducting Competition in Kopenhagen. Otaka blijft ook intensief samenwerken met de prominente orkesten in zijn vaderland Japan en staat in hoog aanzien als leraar van jonge dirigenten.

Tadaaki Otaka is onderscheiden met een Suntory Music Award, en is houder van een Honorary Doctorate aan de universiteit van Wales. Hij heeft vele werken gecreëerd van vooraanstaande componisten zoals Toru Takemitsu, Teizo Matsumura en Akira Miyoshi. Otaka is tevens onderscheiden door de Orde van het Britse Rijk voor zijn bijdrage aan het Britse muzikale landschap, en is de eerste Japanse artiest onderscheiden met de Elgar Medal.