Brussels Philharmonic | nieuwe ervaringen creëren

nieuwe ervaringen creëren

"Sometimes people need an outside hand to help them see the obvious. We often look far away and ignore what’s next to us"
Vaste gast-dirigent Ilan Volkov blikt vooruit op het lenteseizoen 2024

Ilan Volkov staat internationaal bekend als hoeder van de hedendaagse muziek. Zelf verslindt Volkov als muziekliefhebber de meest uiteenlopende genres, van pop en folk tot jazz, maar met een bijzondere fascinatie voor nieuwe en experimentele muziek en de samenwerking met componisten. Daartoe lanceerde hij in 2012 het Tectonics Festival, dat inmiddels is uitgegroeid tot een van ‘s werelds meest diverse en gelauwerde odes aan de nieuwe muziek.

[lees meer over Ilan]

organisch programmeren

“Wat de samenwerking met Brussels Philharmonic zo bijzonder maakt, is de beperkte scope die we samen vastlegden: we spelen niet het volledige repertoire. Net dat maakt dat ik continuïteit kan creëren met zowel de zalen, het publiek als het orkest, en we op een organische manier evolueren.

Het ene project vloeit voort uit het andere, wat zorgt voor aantrekkelijke programma’s: elk project bouwt verder op het vorige. Bovendien is er zoveel materiaal dat we op ontelbaar veel manieren kunnen programmeren: we kunnen moeiteloos 20 compleet verschillende seizoenen achter elkaar brengen!"

fantastisch publiek

“Voor mij is wellicht het meest bijzondere aan de voorbije projecten hoe niet alleen het orkest maar ook het publiek reageert: de respons op de concerten is gewoon fantastisch. Ik voel die openheid van het publiek als een uitnodiging om verder op verkenning te gaan, en nieuwe ervaringen te creëren voor ons allemaal.

Dit voorjaar onderzoeken we zo het brede palet aan 20ste en 21ste-eeuwse muziek, en de verschillende benaderingen ervan: van klassiekers zoals Stravinsky's Symphonies d’instruments à vent en Schoenbergs Pelleas und Melisande tot de meest recente muziek.”

nieuwe commissie

“Ik kijk heel erg uit naar het gloednieuwe vioolconcerto van Mirela Ivicevic, een co-commissie van Brussels Philharmonic en de I&I foundation die ik oprichtte samen met violist Ilya Gringolts. Hij speelt veel nieuwe muziek en is een van de meest interessante musici om voor te componeren - het wordt dus een bijzonder boeiende première!”

Terra Memoria c Patrick Bardyn

Terra Memoria · 12.01.2024 · De Bijloke

Op het eerste gezicht staan ze mijlenver uit elkaar. En toch: Bach , Stravinsky en Saariaho zijn alle drie meesters van kleur en sfeerschepping. Elk zetten ze een stukje verleden in een nieuw licht.

PELLEAS MELISANDE c Marc Pennartz

Klarafestival: Another Mélisande · 23.03.2024 · Flagey

Een woud, een kasteel en een liefdesdriehoek tussen twee halfbroers en een ongrijpbaar meisje: welkom in het mistige universum van Pelléas et Mélisande. Arnold Schönberg verklankte Maeterlincks symbolistische meesterwerk tot een meeslepend symfonisch gedicht. Geen beter antwoord op het mysterieuze zwijgen van Mélisande dan het werk van de Kroatische componist Mirela Ivicevic: rebels, persoonlijk, geworteld in het nu. Brussels Philharmonic creëert haar nieuwe vioolco

SCELSI c Marc Pennartz

Scelsi Sound Magic · 25.05.2024 · Flagey

Ilan Volkov breekt resoluut de grenzen open van wat muziek is en kan zijn: houvasten vallen weg, conventies gaan de schop op, muziek wordt een fysieke ervaring - met Oren Ambarchi.