Brussels Philharmonic | Programmatoelichting

Programmatoelichting

Kom je op naar een van onze Happy 2019! concerten in januari? Bereid je alvast voor en lees de programmatoelichting geschreven door Aurélie Walschaert.

Bij de start van het nieuwe jaar hoort steevast feestelijke muziek. Dat het niet altijd traditionele Weense walsen moeten zijn, bewijst Brussels Philharmonic intussen al vele jaren. Ook ceremoniemeester en dirigent Hervé Niquet kleurt maar al te graag buiten de lijntjes. Samen met het orkest duikt hij in de boeiende en bruisende wereld van de filmmuziek, van Parijs tot Hollywood.

Wie filmmuziek zegt, denkt wellicht in de eerste plaats aan grote namen als John Williams, Ennio Morricone of Hans Zimmer. Minder bekend is dat de eerste filmscore van de hand is van Camille Saint-Saens. In 1908 componeerde hij de muziek voor de film L’assassinat du Duc de Guise van Charles le Bargy en André Calmettes. Waar de live pianobegeleiding door variété-artiesten aan het einde van de 19de eeuw nog vaak diende om het geluid van de projectie van de stille films te maskeren, groeide muziek enkele decennia later uit tot een minstens even belangrijke component. Een nieuw muziekgenre was geboren. In Frankrijk legden componisten als Saint-Saens, Ravel en Les Six de basis voor deze nieuwe traditie.

Andere namen klinken dan weer helemaal niet bekend. Toch nestelden de melodieën van deze componisten zich in het collectieve geheugen. Zo is de speelse soundtrack van Franck Barcellini onlosmakelijk verbonden met Jacques Tati’s Mon Oncle. Toonkunstenaar Roger Roger voorzag dan weer talrijke televisieseries en documentaires van bijhorende muziek. De melodieën van deze componisten weerspiegelen het turbulente Parijs van de jaren ‘50, met alle daarbij horende decadentie en feestgedruis. Verwacht u aan een ‘extra-ordinair’ concert met opzwepende ritmes, aanstekelijke deuntjes en een flinke portie Franse humor.

download de volledige programmatoelichting