Brussels Philharmonic | Programmatoelichting

Programmatoelichting

Kom je op 4 of 5 april naar Rachmaninov: A Tribute? Bereid je alvast voor en lees de programmatoelichtingg geschreven door Aurélie Walschaert.

Componeren is een even essentieel deel van mijn wezen als ademen of eten; het is een van de noodzakelijke functies van het leven. (…) De muziek van een componist moet uitdrukking geven aan zijn geboorteland, zijn liefdesaffaires, zijn religie, de boeken die hem hebben beïnvloed, de foto's die hij mooi vindt. Het moet het product zijn van de optelsom van de ervaring van een componist.
Sergei Rachmaninov, 1941

Sergei Rachmaninov (1873-1943) wordt door velen gezien als één van de laatste grote romantische componisten en de belangrijkste opvolger van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893). Bij het grote publiek is vooral zijn Tweede Pianoconcerto bekend, mede dankzij films als Brief Encounter en Shine. Het publiek mocht dan al gewonnen zijn voor zijn muziek; critici waren niet altijd even enthousiast: in de concertzaal moest Rachmaninov het vaak opnemen tegen de vooruitstrevende muziektaal van de opkomende modernisten. Een toonspraak die nooit de zijne was en zou worden.

Rachmaninov combineerde nagenoeg zijn hele leven een carrière als componist met die van pianist, waarmee hij de traditie componist-virtuoos verderzette. Hij pendelde voortdurend tussen de grootsteden Moskou en Sint-Petersburg, en zijn landgoed Ivanovka op het Russische platteland, waar hij in alle rust het grootste deel van zijn oeuvre componeerde. Dit programma overspant zijn oeuvre: van zijn Eerste Pianoconcerto – een jeugdwerk en zijn officiële Opus 1 – tot de Derde Symfonie, één van de weinige werken die hij na zijn emigratie naar de Verenigde Staten componeerde. Met weelderige, lyrische melodieën als rode draad.

download de volledige programmatoelichting