Brussels Philharmonic | Symphonic Sporting Jacket

Symphonic Sporting Jacket

Voor de tweede maal in 5 jaar tijd slaan het Belgische label Café Costume en Brussels Philharmonic de handen in elkaar. Deze innovatieve samenwerking slaat de brug tussen de esthethiek van onze twee belangrijkste zintuigen: zicht en gehoor. Het resultaat is een vederlichte, elegante Symphonic Sporting Jacket die de muzikanten toelaat in alle comfort en elegantie te presteren op topniveau.

Innovatief en stijlvol

Jarenlange ervaring en continu onderzoek leidden ertoe dat Café Costume de ideale pasvorm op maat van de muzikanten ontwikkelde. Jasknopen werden vervangen door een grosgrain satijn lint. Door het gebruik van ademende, natuurlijke stoffen in combinatie met cutting-edge weeftechnieken, creëerde Café Costume een colbert met een hoogtechnologische transparante binnenvoering, die haar toepassingen al kent in sportoutfits.

De parallel tussen musici en atleten is dan ook treffend: symfonische muziek uitvoeren vergt immers de inzet van een marathon lopen, zowel fysiek, artistiek als psychologisch. Muzikant en atleet trainen uren per dag op topniveau, concentreren zich op details die hun uitvoering met een fractie zouden kunnen verbeteren en worden beïnvloed door externe factoren die hun prestatie bepalen: kledij, voeding, techniek, materiaal en houding. Beiden leveren een uitzonderlijke fysieke inspanning, die bovendien op één cruciaal moment wordt geleverd: het concert, de wedstrijd.

Maar waar er in de sportwereld een permanente technologische innovatie plaatsvindt op gebied van kledij om de prestaties van de atleet te optimaliseren, spelen klassieke musici vandaag vaak nog in kostuums die sinds de tijd van Beethoven nauwelijks geëvolueerd zijn. Het traject van Café Costume en Brussels Philharmonic dat 5 jaar geleden van start ging, speelt in op deze nood aan herbronning binnen muzikale topsport.

Individuele noden

Naast individuele lichaamsbouw en specifieke eisen die de verschillende musici aan hun kostuum stellen - zo heeft een blazer een andere houding dan een percussionist of een strijker - zijn de vragen van alle musici dezelfde: een optimale bewegingsvrijheid, een niet belemmerde snit, een ademende, lichte stof en onderhoudsgemak. En, niet te vergeten: de uitstraling, want het aantrekken van zijn concertkostuum is voor de musicus onderdeel van de uitvoering.

Het resultaat van deze innovatieve Belgische samenwerking is duidelijk: Brussels Philharmonic zet alweer een belangrijke stap vooruit in de evolutie van het klassieke symfonische apparaat, en verhoogt met het comfort van zijn musici zonder twijfel ook het prestatieniveau. De visie en technologische ontwikkeling van Café Costume versterken daarbij de visuele concertbeleving, zonder aan het klassieke orkestbeeld te raken.