Brussels Philharmonic | beschonken carmina?

beschonken carmina?

Ego sum abbas Cucaniensis,
[...]
et qui mane me quesierit in taberna
post vesperam nu dus egredietur,
et sic denudatus veste clamabit:
Wafna! Wafna!

--

Ik, ik ben de abt van Luilekkerland:
[...]
wie me ’s morgens opzoekt in de kroeg,
zal ’s avonds naakt naar buiten gaan.
Zo in zijn blootje zal hij roepen:
Verdomd! Verdomd!

De abt van Luilekkerland in Carl Orffs meesterwerk heeft precies iets te diep in het glaasje gekeken. Maar hij is zeker niet de enige in de Carmina Burana: talrijke teksten overgoten met drank en andere lusten prikkelen mateloos tot de verbeelding.

Sommigen dobbelen, sommigen drinken
sommigen vrijen er lustig op los.
Maar wie zicht bij het spel aansluit,
eindigt mogelijks in zijn blootje.

Carmina Burana betekent 'liederen van Beuern', verwijzend naar de Beierse abdij waar de teksten gevonden zijn. De oorspronkelijke verzameling bestaat uit honderden gedichten en liederen in Latijn, Middelhoogduits, oud-Frans en meer. Ze bezingen het leven en de dood, het lot en de liefde, en de lusten en het dronkenschap. Het bier vloeit rijkelijk!
En over biercultuur gesproken: daar kennen we als Belgen alles van. Ook onze hoofdstad blinkt uit met tal van jonge en frisse brouwerijen die ons biererfgoed nieuw leven inblazen. Duik helemaal in de sfeer van Carmina Burana, en combineer je concertbeleving met een bezoek aan een Brusselse brouwerij: bekijk het overzicht brouwerijen in Brussel.

Carmina Burana c Wouter Van Vaerenbergh milaan fashion week zaterdag 18

Carmina Burana · 21.06.2024 · Flagey

O Fortuna! Classical kitsch, guilty pleasure of magistrale klassieker? De meningen over Carl Orffs wereldberoemde Carmina Burana zijn verdeeld - maar over één ding zijn voor- en tegenstanders het eens: het is een meeslepend werk dat niemand onberoerd laat.

QUIZ 2023 Brussels Philharmonic Rachmaninov Festival c Wouter Van Vaerenbergh 59

Carmina Burana Pub Quiz · 23.06.2024 · Brussels Philharmonic

Carmina Burana als alibi om je algemene kennis te testen - van wetenschap, over sport en geschiedenis tot (pop)cultuur: schrijf je in per ploeg van (max.) vijf, en misschien passeren jullie binnenkort wel als eerste langs de lange prijzentafel. De quizmaster van dienst vuurt de vragen af, en - zoals dat op een degelijke quiz hoort - de Flagey-bar blijft de hele avond open.

Symfomania

Symfomania! KIDS · Carmina Burana · 22.06.2024 · Flagey

Ontdek alles over Carmina Burana van Carl Orff! Welkom bij Symfomania! - een avontuurlijke ervaring voor kinderen van 7 tot 12 jaar. In onze energieke workshops duiken we in de wereld van symfonische muziek, waar we liefdesverhalen, sprookjes, dreigende onweersbuien en zelfs frivole danspasjes ontdekken. Alles is mogelijk, alles is toegestaan in de betoverende wereld van symfonische muziek!