We krijgen een erg persoonlijke en menselijke Brahms te horen, die al van bij de eerste maten zijn hart op tafel legt met het F–As–F-motief, een muzikale vertaling van Brahms’ persoonlijke motto “Frei aber froh” (vrijgezel maar gelukkig).

De keuze voor mineur plaatst er meteen een vraagteken bij: is hij wel zo gelukkig?


In 1883 - 50 jaar oud, een beroemdheid maar ook een verstokt vrijgezel - schreef Brahms zijn 3de Symfonie. Hoewel de schaduw van Beethoven nog sporen laat, is dit werk toch vooral een eerbetoon aan zijn grote vriend en mentor Robert Schumann - en tegelijk een weemoedige herinnering aan de tijd waarin zijn gevoelens voor Clara, Schumanns vrouw, nog kans hadden om beantwoord te worden.

De bescheiden orkestratie geeft deze 3de Symfonie intimiteit, de rijke structuur dooradert het met melancholie en schoonheid. Aan het einde van elk deel lossen de rusteloze oprispingen van emotionele conflicten op in tedere berusting - en als een ondergaande zon op een mooie herfstavond glijdt de symfonie uiteindelijk zachtjes weg. De tijden van weleer zijn voorgoed voorbij.

Programma

Giuseppe Martucci
Concerto in si bemolle minore per pianoforte e orchestra, op. 66
solist: Nelson Goerner, piano

Johannes Brahms
Sinfonie Nr. 3 F-Dur op. 90

praktisch

🎟️🎫 €41 > €5

Zaal: Studio 4, Flagey

Locatie: Heilig Kruisplein | 1050 Brussel
Telefoon: +32 2 641 10 20
Online: www.flagey.be

veiligheidsmaatregelen Flagey

koop tickets