Brussels Philharmonic | brussels, we're back

brussels, we're back

Publiek en musici hebben er reikhalzend naar uitgekeken: vanaf september staat Brussels Philharmonic weer live in de concertzaal, en kunnen de musici opnieuw muziek maken met en voor hun publiek. Het seizoen start met een septembermaand boordevol concerten, traditiegetrouw een brede waaier aan muzikale kaskrakers, onontdekte parels en verrassende samenwerkingen. Alle concerten voldoen aan de geldende richtlijnen, om zo voor zowel de bezoekers als de musici een veilige omgeving te garanderen. De concerten duren een uur, hebben geen pauze en worden vaak twee keer per avond uitgevoerd.

Meer dan ooit dus is het onze missie om boeiende programma’s te blijven maken ongeacht de context, en zo met onze concerten een plek te creëren waar emoties, zuurstof en samenzijn centraal staan.
Gunther Broucke, intendant Brussels Philharmonic

“We zijn bijzonder trots op dit ‘nieuwe normaal’ seizoen: er is hard gewerkt om op alle vlakken aan de nieuwe realiteit te beantwoorden. Uiteraard werden de nodige aanpassingen gedaan en maatregelen genomen om de veiligheid van musici, medewerkers en publiek te garanderen. Maar wat de voorbije maanden vooral bevestigd hebben, is dat muziek live beleven essentieel is - voor musici én publiek. Meer dan ooit dus is het onze missie om boeiende programma’s te blijven maken ongeacht de context, en zo met onze concerten een plek te creëren waar emoties, zuurstof en samenzijn centraal staan. Dat is de kracht van live muziek, en dat is de opdracht die we met veel muzikaal plezier na enkele maanden stilte weer opnemen." - Gunther Broucke, intendant Brussels Philharmonic.

Openingsmaand in Brussel

Brussels Philharmonic opent het seizoen samen met het Vlaams Radiokoor op zaterdag 12 september in Flagey: een symbolisch concert, exact zes maanden nadat beide ensembles op datzelfde podium een laatste concert brachten voor een lege zaal, aan de vooravond van de lockdown. Voor de eerste klanken zorgt het Vlaams Radiokoor, met het aangrijpende Ich bin der Welt abhanden gekommen van Mahler onder leiding van chef-dirigent Bart Van Reyn. Daarna neemt muziekdirecteur Stéphane Denève over, met de Vijfde Symfonie van Beethoven - een symfonische kaskraker die op de bucketlist van vele muziekliefhebbers zal staan.

Brussels Philharmonic brengt traditiegetrouw ook een filmconcert in september: op zaterdag 19 en zondag 20 september schittert Chaplin’s klassieker The Kid op het grote scherm in Flagey, met live muziek (geschreven door Chaplin zelf) onder leiding van Dirk Brossé.

Op vrijdag 25 september dirigeert Hervé Niquet een bijzondere uitvoering van Haydn’s Die sieben letzten Worte in de Basiliek van Koekelberg: een unieke setting voor deze prachtige muziek, nog versterkt door acteur Johan Leysen, die de Bijbelse teksten zal uitspreken, en bijpassende beelden van fotograaf Stef Van Alsenoy op grote schermen.

"We zijn de laatste maanden overspoeld door cijfers en getallen over lijdende en dode mensen. Maar achter die cijfers schuilt een onoplosbare vraag: hoe komen we in het reine met het lijden, met de dood. Haydn's fenomenale muzikale uitnodiging tot meditatie helpt ons wellicht een beetje op weg..." - Johan Leysen, acteur