Brussels Philharmonic | wereldpremière harpconcerto

wereldpremière harpconcerto

Orde & chaos, hemelse kracht en creatieve energie

Componist Geoffrey Gordon vertelt over zijn nieuwe harpconcerto: Eolian

Het was een ontmoeting met harpiste Eline Groslot die het idee voor een harpconcerto vaste vorm gaf - intussen is het werk af, en zal Eline het in première brengen op 28 oktober 2022 in Flagey... Wat was de uitdaging bij het componeren van een concerto voor harp?

Wel, het was een uitdaging om de harp als solo instrument te behandelen - maar het is zo'n fantastisch instrument met zoveel mogelijkheden, van heel zacht momenten tot explosieve passages. En omdat ik het geluk had te werken met een virtuoze muzikant zoals Eline Groslot was ik echt vrij om wat er ook in me opkwam te gebruiken. En dat is echt heel bevrijdend voor een componist.

Waar vond je de inspiratie voor Eolian?

Als je inspiratie zoekt wordt het niet veel beter dan de tekst van Samuel Taylor Colerdige: in één woord magisch. Ik heb altijd een grote liefde gehad voor zijn werk, en ik beschouw het als een van de grote privileges van mijn job dat ik de kans krijg om tijd door te brengen met zulke ongelooflijke meesterwerken.

Hoe zou je zelf, in drie woorden, je muziek omschrijven?

Altijd een moeilijke vraag... Maar als het moet: expressief, expressief, expressief.

Je hebt banden met zowel de VS als de UK - hebben die verschillende culturen je muziek beïnvloed?

Ik ben ervan overtuigd dat het me op een andere manier naar de wereld heeft leren kennen, en naar mijn plek - met één voet aan elke kant van de Atlantische oceaan. Ik groeide op in de VS, maar ik hou heel erg van Groot Brittanië. Ik zou zeggen dat mijn beste werk duidelijke connecties had met Europa en het Verenigd Koninkrijk specifiek, en daar ben ik trots op.

Kan je vertellen hoe je die speciale magie en energie in je werk krijgt?

Oh dat is een geheim! Zelfs voor mij... Ik denk dat het ook best is om niet op zoek te gaan naar de bron van die magie. Ik accepteer het als een bijzonder geschenk, en blijf gewoon verder schrijven. Dat is mijn plan!

Eline Groslot

Lees zeker ook de blog van Eline Groslot, waarin ze praat over dit project en het werken met Geoffrey Gordon.

Geoffrey Gordon

Meer over de componist en zijn werk lezen? Dat kan op zijn website.

The Eolian Harp

Lees het volledige gedicht van Samuel Taylor Coleridge of duik in de uitgebreide analyse van het gedicht.

The Elements | 28.10.22 | Flagey

De musici voeren de muziek uit, verbonden met het aardse. Philip Glass vertaalt het vuur in The Light, Geoffrey Gordon stopt de wind als adem van God in zijn gloednieuw harpconcert, en Claude Debussy brengt La Mer in al haar gedaantes tot leven. In vele religies, zoals de Tibetaanse, komt er een vijfde element bij dat alles samenbrengt: de inspiratie voor Vajrayāna van Camille Pépin.

Ontdek meer