Met het aangrijpende vioolconcerto Dem Andenken eines Engels oversteeg Alban Berg zijn rigide dodecafonische stempel. Amper 4 maanden had hij nodig om dit werk te componeren, en een man te tonen die, diep aangegrepen door de dood van een jong meisje, trachtte zijn emoties een plaats wil geven.

Veronika Eberle was nog jonger dan Manon toen ze haar debuut maakte in een tot de nok gevulde Festspielhaus in Salzburg: amper 16 jaar oud, met Sir Simon Rattle en de Berliner Philharmoniker om haar te begeleiden in het vioolconcerto van Beethoven... Van een grootse start gesproken! Vijftien jaar later schittert haar ster aan het internationale firmament, en hoort ze bij de absolute wereldtop.


Het jonge meisje in Dem Andenken eines Engels was Manon Gropius, de dochter van Alma Mahler en Bergs goede vriend Walter Gropius. Amper 18 was ze toen ze stierf aan polio. Berg tekende een pakkend muzikaal portret: Manon eerst als jong meisje, vol levenslust en temperament, en daarna in het ziektebed, lijdend en op weg naar de dood en laatste rust.

De virtuose vioolpartij, die voortdurend in dialoog gaat met het orkest, geeft een eeuwige stem aan Manon: het is haar stem die we horen dankzij de viool. Aan het einde van het stuk klinkt een Bach-koraal, waarvan Berg de tekst in zijn partituur schreef: “Es ist genug! Herr, wenn es Dir gefällt, so spanne mich doch aus!” (“Het volstaat, Heer, bevrijd mij van deze last wanneer u het wenst”). Manon mocht gaan, een laatste rustplaats vinden.

Programma

Franz Schubert
Die Zauberharfe. Ouvertüre C-Dur D 644 “Rosamunde”

Alban Berg
Konzert für Violine und Orchester “Dem Andenken eines Engels”

solist: Veronika Eberle, viool

Edward Elgar
Variations on an Original Theme for orchestra, op. 36 “Enigma”

ℹ️ CONCERT ZONDER PAUZE (75')

ontdek meer

veronika speelt berg

Geniet van de uitvoering van Berg's concerto door Veronika met het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks onder leiding van Yannick Nézet-Séguin.

bekijk het concert

documentaire

Een portret van Alban Berg gemaakt door de BBC met onder meer Helene Berg, Pierre Boulez, Willi Reich, Alfred Kalmu en Jascha Horenstein.

bekijk de documentaire

première

Het bijzondere verhaal van de wereldpremière van Berg's concerto én een originele uitvoering uit 1936 van Louis Krasner, de opdrachtgever voor het werk.

lees en luister

praktisch

🎟️🎫 €43 > €12,5

Zaal: Concertgebouw Brugge

Locatie: ’t Zand 34 | 8000 Brugge
Telefoon: +32 70 22 12 12
Online: www.concertgebouw.be

veiligheidsmaatregelen Concertgebouw Brugge

koop tickets