Brussels Philharmonic | Rachmaninov Deconstructed

Rachmaninov Deconstructed

Tijdens Rachmaninov Deconstructed, een reeks muzikale lezingen van Brussels Philharmonic, krijg je de kans om de vier pianoconcerti van grootmeester Rachmaninov van dichtbij te leren kennen.

In de intieme setting van Studio 1 van Flagey ontleden ervaren pianisten en geboren vertellers Waldo Geuns, Florestan Bataillie en Liebrecht Vanbeckevoort elk een concerto. Je komt meer te weten over de historische context, de opbouw van de werken, de muzikale geheimen - en er komen zonder twijfel ook enkele sappige anekdotes aan bod.

in het kader van Rachmaninov Festival 2023

PIANOCONCERTO NR. 3

door LIEBRECHT VANBECKEVOORT

za 11.11.2023 - 18:00-19:00
Flagey, Studio 1, €9 > €5

-----

Laureaat en publiekslieveling van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2007 Liebrecht Vanbeckevoort onthult alle mysteries van het 3de pianoconcerto.

Het derde pianoconcerto van Rachmaninov: voor menig jong pianist is het dé ultieme droom om op een dag dit concerto te kunnen spelen. Niet alleen omdat het te boek staat als één van de moeilijkste werken die voor piano gecomponeerd werden en het dus een haast sportieve uitdaging betreft, maar ongetwijfeld vooral omdat Rachmaninov het werk doorspekte met prachtige melodieën en pianistieke spitsvondigheden. Het werk is een verleidelijke cocktail van meeslepende lyriek en ongebreidelde virtuositeit en creativiteit. Het 3de concerto kreeg ondertussen mythische allures en heeft zich een vooraanstaande plaats toegeëigend in seizoensprogramma’s van orkesten en finale rondes van grote internationale pianoconcours.

Liebrecht Vanbeckevoort, Belgisch laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2007, is ondertussen een doorwinterde ervaringsdeskundige met een 40-tal uitvoeringen van dit iconische pianoconcerto op de teller. De genialiteit van dit werk blijft hem al van jongsaf aan inspireren.

In deze muzikale lezing licht hij graag van aan de piano de vindingrijke structuur en compositorische grootsheid toe, demonstreert hij zelf enkele sleutelpassages en komt u meer te weten over de specifieke uitdagingen die dit werk stelt aan solist, dirigent en orkest.

info & tickets

PIANOCONCERTO NR. 1 & 2

door FLORESTAN BATAILLIE

zo 08.10.2023 - 13:30-14:30 (Concerto Nr. 1)
zo 12.11.2023 - 13:30-14:30 (Concerto Nr. 2)

Flagey, Studio 1, €9 > €5

-----

Florestan Bataillie, pianist, componist en een bevlogen verteller, duikt in het 1ste en 2de pianoconcerto van Rachmaninov.

Rachmaninov was amper 18 jaar toen hij zijn 1ste Pianoconcert schreef - later was hij kritisch voor zijn jeugdwerk, en in 1917 maakt hij een herwerking. Het resultaat is een combinatie van de jonge Rachmaninov, met virtuositeit, lyrische melodieën en dramatische kracht, en het raffinement en de verfijning van de ervaren componist - met bovendien enkele behoorlijk uitdagende passages voor de pianist.

Het 2de Pianoconcert betekende Rachmaninovs grote doorbraak als componist. Nochtans kreeg hij de jaren ervoor geen noot op papier, tot hij dankzij een behandeling bij de neuroloog Nicolai Dahl uit de put kroop met als resultaat dit 2de concerto. De kracht van het concerto schuilt in de schijnbaar eindeloze variatie aan melodieën, en het werk werd door vriend en vijand als een meesterwerk ontvangen.

Van achter de piano laat Florestan Bataillie het publiek deze meesterwerken ontdekken, en legt hij alle geheimen ervan bloot. Hij ontleedt de concerto's op bevattelijke wijze tot op het bot: zo kom je meer te weten over de historische context, de opbouw van de werken, en er komen zonder twijfel ook enkele sappige anekdotes aan bod.

info & tickets

PIANOCONCERTO NR. 4

door WALDO GEUNS

za 07.10.2023 - 18:00-19:00
Flagey, Studio 1, €9 > €5

-----

Pianist en musicoloog Waldo Geuns ontrafelt van aan de piano alle geheimen van dit bijzondere 4de pianoconcerto.

Rusland 1917. De Russische revolutie breekt uit, en componist Sergei Rachmaninov ziet zijn geliefde vaderland verloren gaan. Hij vlucht met zijn familie naar Amerika en ze nemen alleen mee wat er in hun koffers past. In één van die koffers zitten de eerste schetsen van een nieuw pianoconcert. Voor Rachmaninov voelt de verhuizing naar Amerika aan als een ballingschap, en acht jaar lang lukt het hem niet om te componeren. Tot in 1926, wanneer hij de schetsen van zijn concerto er terug bij neemt en zijn Vierde Pianoconcerto voltooit.

Het resultaat is een bijzonder werk waarin zijn welbekende weelderige orkestraties en expressieve melodieën opduiken, maar tegelijkertijd is de muziek heel vernieuwend. Is dit de Rachmaninov die rouwt om zijn vaderland of degene die het bruisende Amerikaanse muziekleven omarmt? Ontdek het tijdens deze Rachmaninov Deconstructed.

info & tickets

Waldo Geuns

[www.waldogeuns.com]

Het verhaal achter de muziek, dat is wat pianist en verteller Waldo Geuns passioneert. Het leidt hem van de piano naar de muziektheorie, de musicologie en de filosofie. Waldo houdt ervan om zich te omringen met andere muzikanten, met wetenschappers, modeontwerpers, dansers, schrijvers, koks of zelfs een paardenstuntteam. Het zorgt telkens voor bijzondere concertervaringen.

Als pianist vormde Waldo zich in Brussel en in Salzburg bij Jan Michiels, Hans Leygraf, Christoph Lieske, Bernd Glemser en André De Groote, en vervolmaakte zich nadien bij Wieslaw Szlachta. Hij is een graag geziene gast op Radio 1 en Radio Klara en is te horen op de belangrijke Belgische podia en festivals (BOZAR, Flagey, Amuz, Concertgebouw Brugge, De Bijloke, Festival 20/21, B-Classic, Jazzathome, Flagey Piano Days,…). Zijn parcours brengt hem de voorbije jaren naar unieke buitenlandse locaties zoals Leidse Salon (Leiden), Mozarteum (Salzburg), la Défense (Parijs), Wagnerhuis (Luzern), Arvo Pärt Center (Tallinn),…. Samen met violist/filosoof Hugh Desmond vormt hij het filosofisch-muzikale Duo Doppio Stile.

In 2018 verscheen de cd Cuentos de Amor met eigen muziek en met de Goyescas van Enrique Granados bij het label Antarctica Records (“Een pareltje” – Daily Classical Choice; “Subliem!” – Stretto). Hij schrijft regelmatig voor cultuurmagazines en is verbonden aan Davidsfonds als docent en als reisleider. Sinds 2020 doceert hij Muziekgeschiedenis en Filosofie aan het Koninklijk Conservatorium Brussel.


Florestan Bataillie

[www.florestan.be]

Alles in het leven van Florestan Bataillie staat in het teken van muziek! Hij is pianist, componist en een bevlogen verteller die maar wat graag zijn passie voor klassiek deelt met het publiek. Speciaal voor Brussels Philharmonic duikt hij op zondag 8 oktober en zondag 12 november in het 1ste en het 2de pianoconcert van Rachmaninov.


Liebrecht Vanbeckevoort

[www.liebrechtvanbeckevoort.be]

Als laureaat en publiekslieveling van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2007, bouwde Liebrecht Vanbeckevoort een ijzersterke reputatie op als concertpianist. Sindsdien concerteert hij op internationale podia in heel Europa, Israël, China, Zuid-Korea, Zuid-Afrika, Canada en de Verenigde Staten.

Zijn omvangrijke repertoire reikt van Bach tot vandaag en omvat zo’n 40 met orkest uitgevoerde pianoconcerti, en hij werkte samen met gerenommeerde orkesten in binnen- en buitenland, onder leiding van gereputeerde dirigenten als Dirk Brossé, Philippe Herreweghe, Jakub Hrůša, Stanislav Kochanovski, Michel Tabachnik en Gilbert Varga.

Als gepassioneerd kamermusicus en Steinway Artist deelt Liebrecht het podium met gelauwerde artiesten als de violisten Ning Kam, Stella Chen, Tobias Feldmann en Timothy Chooi, pianist Severin von Eckardstein, tenor Thomas Blondelle en cellisten Camille Thomas en Yibai Chen. Hij is tevens lid van het Roeland Hendrikx Ensemble. Ook met jazz-pianist Jef Neve vormt hij een succesvol pianoduo. Vele van deze samenwerkingen krijgen een belangrijke plaats in zijn discografie, die inmiddels 15 cd-opnames telt en internationaal wordt gewaardeerd en uitgezonden. Zijn voorliefde voor kamermuziek en passie voor muzikaal ondernemerschap vertaalt zich ook in zijn engagement als artistiek directeur van het internationale festival “Klassiek Leeft” te Knokke-Heist en van het internationale “Piano LAB” op de Landcommanderij Alden Biesen te Bilzen.

Liebrecht vervolmaakte zich bij vermaarde pedagogen als Jan Michiels, Menahem Pressler, Russell Sherman en Elissó Wirssaladze en genoot daarnaast waardevolle adviezen van bijzondere persoonlijkheden als Leif Ove Andsnes, Jacques De Tiège, Alexander Korsantia en Hans Leygraf. Liebrecht Vanbeckevoort is professor piano aan LUCA School of Arts te Leuven. Hij wordt regelmatig uitgenodigd voor masterclasses – van Brussel tot Kaapstad en van Boston tot Seoul – en is een veelgevraagd jurylid bij diverse pianoconcours. Daarnaast is hij een enthousiast en geëngageerd reisleider op muziekreizen voor het Davidsfonds.